Biografie

Gerben Mourik Gerben Mourik

Behaalde de diploma’s Uitvoerend Musicus 1e fase plus de aantekening orgelimprovisatie en zijn Master Uitvoerend Musicus (met als hoofdvakken orgel & improvisatie) aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Docenten waren Bram Beekman en Henco de Berg. Ook volgde hij privé-lessen bij Ansgar Wallenhorst, Naji Hakim en Ben van Oosten.
Cursussen improvisatie werden gevolgd bij Thierry Escaich en Loïc Maillé.
Hij is sinds juli 2006 organist van de Grote- of St. Michaelskerk te Oudewater.
Gerben nam deel aan diverse improvisatieconcoursen en behaalde de 1e prijs op het Nationale orgelimprovisatieconcours te Zwolle (2003). In 2005 won hij de 1e prijs op het internationale orgelimprovisatieconcours te St. Albans (UK). In 2008 won hij het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem; De jury kende Mourik deze prijs unaniem toe.
In april 2013 werd hij benoemd als Stadsorganist van Oudewater. In juni 2015 studeerde hij af als Kerkmusicus I aan het Utrechts Conservatorium. In Juli 2023 studeerde hij af als Schoolmusicus 1e graads / CKV aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij is als Docent muziek verbonden aan het Driestar College te Lekkerkerk.

In de cd-serie ‘Audite Nova’ werden op 5 cd’s tien instrumenten die in de volksmond als ‘neo-barok’ worden betiteld (gebouwd tussen 1950-1975) gedocumenteerd met een ruime selectie van orgelmuziek uit de 20e eeuw. Dit project kreeg (inter)nationaal veel waardering.
In 2021 werd zijn 25-jarig organistenjubileum gevierd met het uitbrengen van een cd uit de Domkerk te Utrecht (5 sterren in Choir & Organ). Daarop staan werken van o.a. Duruflé, Escaich, Pepping en Damjakob. Tevens verscheen datzelfde jaar een cd met concert-improvisaties vanuit de St. Eustache te Parijs (5 sterren op orgelnieuws.nl). Ook werd in datzelfde jaar met Jaco van den Berg en Aldert van Hoornaar een website rond Jan Bonefaas opgezet, waarbij een grote hoeveelheid documentatie over deze markante musicus in beeld en geluid voor iedereen beschikbaar is, zie www.janbonefaas.nl

Ook publiceert hij regelmatig als recensent en over de interpretatie van muziek uit de tijd van de z.g. ‘Orgelbewegung’. Zo verscheen er voorjaar 2020 een artikel over H-F Micheelsen in het Britse blad Choir & Organ. Vanaf januari 2016 maakt hij ook deel uit van de redactie van het kerkmuzikale magazine Laetare.

In september 2017 werd een nieuw muzikaal duo opgezet met blokfluitiste Magda de Jong onder de titel ‘Musica Miniatura’ waarbij twee pijlers de basis vormen: Kinderconcerten en optredens op locaties waar geen toetsinstrument(en) aanwezig zijn.
In oktober 2017 volgde een benoeming tot huisorganist en artistiek leider aan ‘de Stad Klundert’. In het voormalige kerkgebouw is hij zodoende betrokken bij het promoten van de twee orgels van Marcussen (28 stemmen) en Vermeulen (42 stemmen) tijdens concerten, workshops, open speeldagen & bijeenkomsten als lezingen, huwelijken en afscheid….
Daarnaast biedt de concertserie een breed scala aan andere genres als kamermuziek, Jazz, wereldmuziek en muziek gecombineerd met dans, film of beeldende kunst.
Voor meer informatie: www.gerbenmourik.nl of het YouTube kanaal van Gerben Mourik.

Hij heeft een actieve concertpraktijk waarbij twee elementen centraal staan: het promoten van Nederlandse muziek en de kunst van het improviseren. De laatste vaardigheid vormt ook de basis van zijn lespraktijk in Oudewater en Klundert.

Tenslotte is hij regelmatig jurylid bij (improvisatie)wedstrijden, zoals bijvoorbeeld  te Haarlem en Dordrecht.

 

haarlem

Voor gebruik door pers of concertcommissies is een foto beschikbaar is diverse resoluties.

Klik hier om de contactpagina te openen...