Concert

2013-07-10
20:00
Orgelconcert
Rooms-Katholieke kerk Oudewater

1. Choral II C. Franck
Dit werk begint als een passacaglia (een basthema wordt steeds herhaald), daarna volgt een zachter geregistreerd tweede thema. Daarna is het 'echte'koraalthema (met de karakteristieke Vox Humaine) de afsluiting van het eerste deel. Een stormachtig tweede deel (Fantasia getiteld) grijpt terug naar de snelle figuren in het vorige deel waarna een fugato volgt (de verschillende stemmen zetten daarbij na elkaar in. U hoort daar weer het thema van het begin. Daarna varieert en combineert Franck alle thema's waarbij het slot zeer verstild is.

2. Preludium und Fuge opus 36 no. 4 F. Mendelssohn (Transcr. Chr. Bossert)
Mendelssohn componeerde voor piano (net als voor orgel) preludiums en fuga's. Ondanks dat deze werken echt voor piano geschreven zijn klinken ze op een (laat)romantisch orgel ook prachtig. Het preludium is een echt 'Lied ohne Worte' De fuga is strenger en lijkt wat op de fuga in G-Dur die wél van origine voor orgel geschreven is.

3. Symfonie IV C. M. Widor
- Toccata
- Fugue
- Andante Cantabile
- Scherzo
- Adagio
- Finale
Deze symfonie van Widor is wel de meest bondige van de 10 orgelsymfonieën. Ieder deel heeft z'n eigen thematiek waarbij de componist in de eerste 2 delen zijn bewondering voor Bach niet verloochend. Het Andante is dan een typisch romantisch stemmingsstuk waarna het Scherzo (in een Rondovorm) een luchtig intermezzo is. Het Adagio is gebaseerd op het koraalthema aan het begin waarna de Finale (eigenlijk een Marche) de schitterende apotheose van deze symfonie is.
4. Improvisatie